Perşembe, 09 Mart 2017 15:48

Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?

Öğeyi Oyla
(0 oy)

Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?

Günlük hayatımızda, eğer kronik bir kalp hastası değilsek, bir kalbimizin olduğunu neredeyse unuturuz ta ki kalbimiz kendini bize hatırlatana kadar. İşte biz bu duruma yani kalbin bazen sert ve kuvvetli biçimde atmasına 'çarpıntı' diyoruz. Karın ve göğüs bölgesinde zaman zaman kalbin hızlı ve düzensiz attığı hissedilebilir. Size çarpıntının sebeplerinden ve nasıl geçeceğinden bahsetmek istiyorum.

Neden kalp çarpıntısı olur?

Aslında yaygın bir şikayettir. Ancak bazen normalden daha uzun sürebilir. Psikolojik nedenlerden (ani korku, kaygı şaşkınlık, aşırı stres) , beslenme sorunlarından, fiziksel aktivitelerde aşırı efor sarf etmekten, kalp-damar hastalıklarından, anemiden, kafeinden, nikotinden, bazı ilaçlardan, tiroid bezinin fazla çalışması ve büyümesinden, hipoglisemiden, hamilelikten, aşırı kilodan ve buna benzer daha birçok sebepten kalp çarpıntısı olabilir.

Korunma yolları:

Çay, kahve, sigara, alkol gibi uyarıcı etkenlerden uzak durulmalıdır.

Dengeli beslenilmeli, fazla kilolardan kurtulunmalıdır.

Egzersizler düzenli yapılmalı, uykulara düzene sokulmalıdır.

Kalp ritim bozukluğu varsa ve ilaç kullanılıyorsa bu ilaçlar kesilmemelidir. Doktorla iletişim halinde olunmalıdır.

Kalp çarpıntısı nasıl önlenir:

Çarpıntılar sonucu doktora gidildiğinde genellikle bir problem olmadığı ortaya çıkar. Eğer çarpıntı olursa panik yapmamalıdır. Gevşemeye, mümkünse bir koltuğa oturup rahatlamaya çalışılmalıdır. Derin derin nefes alınmalı, hemen soğuk bir içecek içilmelidir. Şiddetli bir biçimde öksürülmeli, eller soğuk suya batırılmalı ve ıkınılmalıdır. Bunlarla beraber eğer çarpıntılar sık sık tekrarlanıyorsa hatta beraberinde baş dönmesi, göğüs ağrısı ve nefes darlığı oluyorsa muhakkak bunun altında yatan bir kalp problemi vardır ve hemen doktora başvurulmalıdır.

Eğer sürekli bu durum yaşanılıyorsa uzun bir süreç için tabiat eczanesinden olan alıç meyvesi yenilmelidir. Kalp için birebirdir. 

Okunma 3651 defa

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

Hastalıklar

Anne ve Çocuk

Beslenme ve Diyet

Sağlıklı Yaşam

Yemek Tarifleri

Moda ve Güzellik