Midede gazlar bazen rahatsızlıktan ya da yemek yeme, su içme esnasında yutulan havadan oluşmakla birlikte hiçbir şey yapmadan kendi kendine de oluşabilmektedir. Gaz ile beraber mide de şişkinlikte oluşabilir. Çoğu zaman oluşması gayet doğal bir durumdur. Ancak bazen bir hastalığın da habercisi olabilmektedir. Tüm bunları başlık altında inceleyelim.
Midede gazlar neden oluşur?
Yemek yerken ya da sıvı gıdalar tüketirken hava yutulduğunda oluşabilir.
Yenilen yemekler mide öz suyunda protein, yağ ve karbonhidratlara parçalanır. Bu parçalanma esnasında bazı gazlar açığa çıkar.
Süte karşı hassasiyeti olan insanlar süt tükettiklerinde mide gazı oluşur.
Çölyak hastalarında ve huzursuz bağırsak sendromlu hastalarda oluşur.
Lifli besinler tüketilince olur.
Kuru fasulye ve baklagiller tüketiminde oluşur.
Düzensiz beslenme ve antibiyotik kullanımı sonucunda oluşur.
Nasıl önlenir?
Lifli besinler ve baklagiller tüketilmek istenilirse haşlanarak uzun sürede pişirilmelidir.
Yemeklerde az baharat kullanılabilir.
Yemeklerde aşırı yağ kullanılmamalıdır.
Mide gazlarına ne iyi gelir?
Doğal yöntemler: Sırtüstü yatılabilir. Bitkisel çaylar (nane çayı (reflünüz yoksa ), papatya çayı, zencefil çayı, anason çayı, rezene çayı ) tüketilebilir. Bol bol su içilebilir. Maden sodası içilebilir. Sık sık hareket edilmelidir. Ilık içecekler tercih edilmeli ve bu içecekler şeker katılmadan içilmelidir. Yemekler hızlı hızlı yenmemelidir. Uzun süre aç kalınmamalıdır. Yemeklerden sonra bir tutam taze nane ya da rezene tohumu çiğnenebilir. 1 fincan kaynar suya 1 çay kaşığı kimyon konulup, demlendirip ardında süzülüp içilebilir. Uzun bir süreçten bahsetmek gerekirse en etkili yöntem diyet yapmaktır.
İyi gelen ilaçlar: Eğer doğal yöntemlerle midedeki gaz geçmiyorsa muhakkak doktora başvurulmalıdır. Genelde aşağıda sıraladığım ilaçlar tavsiye edilmektedir.
Pankreo-digest, Pankreoflat, Biogastrin, Karboseptin, Panzynorm, Ccm-bizym